DMN Words…

Dieter Rams – az előadókról 01

Különleges este lesz az biztos, Gary Hustwit: Rams című dokumentumfilmjét még nem vetítették Magyarországon moziteremben, így együtt első alkalommal lesz látható a film és az előadónk. Nádai Ferenc.

Korunk egyik legismertebb tervezője, Dietr Rams több mint negyven éven át dolgozott tervezőként, belsőépítésznek tanult. Többek között a Braun és Vitsoe ikonikus darabjait készítő tervező, gondolkodó, az Apple termékek formavilágának és filozófiájának inspirálója. Nem hiszem hogy lenne olyan ismert Apple termék amiben ne lehetne felfedezni a Rams által ihletett gondolkodásmódot.

Szóval a jó design (wikipedia):

1. Innovatív
Az innovációs lehetőségek semmilyen szempontból nem merülnek ki. A technikai fejlődés mindig új lehetőségeket kínál az innovatív dizájnra. De az innovatív dizájn mindig együtt fejlődik az innovatív technológiával, és soha nem lehet öncélú.

2. A terméket használhatóvá teszi
A termékeket azért vásárolják, hogy használják azokat. Egy sor kritériumnak meg kell felelniük - nem csak funkcionális, hanem pszichológiai és esztétikai kritériumoknak is. A jó dizájn kihangsúlyozza a termék használhatóságát, és elutasít mindent, ami a hasznosság ellen hat.

3. Esztétikus
A termék esztétikai minősége szerves része a termék hasznosságának, mivel a termékek mindennapi használatra készülnek, és hatással vannak az emberekre és az ő közérzetükre. Csak a jól megtervezett tárgyak lehetnek szépek.

4. A terméket értelmezhetővé teszi
Letisztítja a termék struktúráját. Sőt, lehetővé teszi, hogy a termék tisztán kifejezze funkcióját, azáltal, hogy a felhasználó intuíciójára apellál. Legmagasabb fokon: magától értetődővé teszi a terméket.

5. Diszkrét
A termékek eszközként teljesítik be küldetésüket. Nem dekorációs tárgyak és nem is művészeti tárgyak. A termékek dizájnja éppen ezért semleges és visszafogott kell, hogy legyen, hogy teret engedjen a felhasználó önkifejezésének.

6. Őszinte
A dizájn önmagában nem teszi a terméket innovatívabbá, erőteljesebbé vagy értékesebbé, mint amilyen. Nem próbálja manipulálni a felhasználót olyan ígéretekkel, amiket nem képes beváltani.

7. Időtálló
Tartózkodik attól, hogy divatos legyen, és ennek eredményeként sosem lesz divatjamúlt. Az öltözködési divattal ellentétben sok évig életképes marad - még a mai "egyszer használatos" társadalmunkban is.

8. A legapróbb részletekig alapos
Semmi nem kell öncélúnak vagy választás kérdésének lennie. A dizájnolás folyamata során tanúsított törődés és akkurátusság a felhasználók tisztelete.

9. Környezetbarát
A dizájn fontos hozzájárulás a környezetünk megmaradásához. Takarékos az erőforrásokkal, minimalizálja a fizikai és vizuális szennyezést a termék teljes életciklusa során.

10. Olyan kevés dizájn, amennyire csak lehet
Keveset, de jobban - ennek a kevesebb dizájnnak viszont a lényegi aspektusokra kell koncentrálnia. A termék nem terhelhető lényegtelen elemekkel. Vissza a letisztultsághoz, vissza az egyszerűséghez!

A filmben láthatjuk és hallhatjuk Dieter Rams gondolatait nem csak a legismertebb tervei kapcsán, hanem a jelenről és a jövőre vonatkozó meglátásait és gondolatait is megosztja velünk április 29-én.

Április 29., 20:00, Bem mozi.

Jegyek: www.designersmovienights.com

Gyertek!