DMN Words…

A DMN Designers Movie Nights – brand keletkezésének története

Ez a rövid kis írás a DMN – Designers Movie Nights arculatáról Serfőző Péter(zwoelfdesign) felkérésére készült az Arculattervezési kisokos – online magazin és tudástár számára

Előszó. Miért hoztam létre a DMN sorozatot, mi az oka és mi a célja?

A DMNestek célja, hogy rendszeresen összejárjunk, beszélgessünk és lássunk, tanuljunk egymástól. Az érdekes, inspiráló tervezői(legyenaz bármilyen szakma“tervezője”:építész, szakács vagy hajótervező) megoldások és hozzáállások bemutatása, prezentálása és megbeszélése a cél és persze a nem szakmai közönség bevonása, a különböző design ágak iránti megértés és érzékenység növelése.

Bevezető – Az eléső lépések egy brand tervezésénél. Kontextus és megértés.

Igyekszem minden egyes alkalommal megérteni és kontextusba helyezni a tervezési feladatomat, Talán ennek a résznek szentelem a legtöbb időt, és megpróbálom úgy alakítani, hogy ez a folyamat minél tovább tartson. És ha lehet, akkor érjen bele, legyen átfedésben a brand elkészítési, gyártási  folyamatával is. Hiszem, hogy a tartalom megértése kulcsfontosságú,és igyekszem minden aspektusát körbejárni a tervezési feladatnak és megérteni azt, és itt nem csak a vizuális, vagy tervező-technikai részekre gondolok – hogy mi az amit el kell készítenem, hanem sokkal inkább a szélesebb kapcsolatokra – társadalmi, szociológiai, irodalmi, műszaki vagy egyéb–,bármilyen más vonatkozásra, ami segít kontextusba helyezni a feladatot és minél jobban megérteni annak minden  egyes részletét.


Minden egyes esetben ugyan így járok el, még ha saját projektről van szó, például mint most a DMN - Deigners Movie Nights: Egy este, egy tervező, egy film esetében is.Az eseményen mindig egy design témájú filmet vetítünk havonta egyszer, ami előtt egy meghívott tervező – előadó(designer,építész, szakács, divattervező, szociológus, esztéta…) lehetőleg inspiráló előadást tart laza vagy szorosabb kapcsolatban a vetített filmmel. A film után átbeszélünk minden felmerülő kérdést. A filmeket angol nyelven vetítjük, ahol lehet, magyar felirattal.


A film mint médium, fontos kulcsszó volt számomra. Az analóg/digitális médium párhuzamai,, mi az a digitális film, és annak a technológiai vonatkozásai például már az elején felmerülő kérdések voltak. Vagy az a kérdés például, hogy hol, milyen helyszínen, milyen környezetben történnek a filmvetítések?. Milyen az a tér? Közösségi helyszín? Egy sötét bugyor egy kis izzó fénnynylábbal a fejünk fölött…, maga a születés pillanata, amikor először találkozunk a fénnyel… lehet hogy ezért is szeretjük a mozit annyira?


A betű, a betűválasztás a másik meghatározó dolog a tervezési folyamatomban, ami állandó. A választott betűvel való tudatos kísérletezés és munka. Ha lehetséges, megpróbálok a betűválasztásnál is kontextusban gondolkodni, ami egyrészt a témából adódik, másrészt megpróbálok“helyben,az adott országban, ott ahova a terv készül” találni betűt, betűtervezőt, akinek jó lehet a betűje az éppen tervezett brandhez. Itt mindig a szűk környezetből indulok ki és haladok egyre távolabb, míg meg nem találom a megfelelő betűt.


Tárgyalás – hogyan indulok neki a projektjeimnek? Belülről kifelé.  Kísérletezés és játék avagy játékosság félelem nélkül.


A bevezetőben említett gondolatok és elemek a projekt folyamán kezdenek kisebb részegységekké összeállni a fejemben és a papíron. Szinte az összes betűgyártó hírlevelére fel vagyok iratkozva, így van elképzelésem a kortárs betűtípusokról. A Behance-t és egyéb portfolió bemutató oldalakat elkerülöm, mint inspirációs forrást, ugyanis nem szeretném, hogy bármilyen irányba is befolyásoljon.


Igyekszem a brandet, mint egy komplex entitást látni és kezelni. A logó önmagában nem brand, mint ahogyr az arculati színek, betűtípus vagy animációk sem azok önmagukban. Ezek egysége alakítja a brandet, és ez még mindig csak a legalsó szintje a brand kommunikációnak. A  kommunikáció stílusa, a kommunikáció formája és nyelvezete is nagyon fontos eleme a brand-nek. De a legeslegfontosabb brand elem nem is az, amit eddig leírtam, hanem maga a termék, amihez építjük a brandet. És ha a termék rossz, vagy hamis, nincs mögötte valós teljesítmény, akkor a brand is rossz lesz, lehet légvárat építeni a márkából mesterségesen, de az igazság előbb-utóbb kiderül, az emberek megtapasztalják a valóságban a terméket és döntenek, hiteles-e a termék és a kép, amit a brand próbál sugallni. A brand az egy szimfónia, amit sok kis apró részlet, kapcsolata alakít. És ajó  brand, az egy soha véget nem érő folyamat, nem ott ér véget, ahol a tervező leadja a terveit a megrendelőjének, hanem sokkal inkább, ott kezdődik!  A logót megtervezzük, a brandet építjük, folyamatosan.


Szóval lassan kialakulnak az arculat elemei, betűtípus, szín, alapgondolatok. Itt kezdek el gondolkodni a lehetséges logó változatokon, megoldásokon… Konkrétan a DMNesetében egy kicsit fordított volt a helyzet, először alakultak ki az arculat elemei és utána terveztem meg a logót. Mivel a filmek túlnyomó többsége már digitális, ezért tudtam, hogy ezt a tényt szeretném beépíteni a tervembe. Szóval tudtam, hogy valahol az RGB színek,ill. azok interpretációi körül fogok mozogni, ami a piros, zöld és kék. Tudtam, hogy szeretnék visszaadni valamit a mozi sejtelmes, titokzatos hangulatábol és a vászon izzásából is…

A Francisbetűtípussaltalálkoztam már egy másik projekt kapcsán, és nagyon szerettem volna vele mélyebben dolgozni, megismerni és kibontani a lehetőségeit az ötleteimen keresztül. Különösen tetszett, hogy van négy speciális metszete, aminek változó szélességű betűi vannak, attól függően, melyik metszetet választod, javaslom rákattintani a belinkelt videór, hogy lássátok mire gondolok: https://youtu.be/CM9UEZUhWQs.


A következő vizuális elem a vetítővászonvolt. A vászon mint felület is nagyon izgatott. Az izzó felülete, a két csíkkal alul és felül(amimég hangsúlyosabb a szélesvásznú filmeknél). És számomra ez az elem kulcsfontosságú vizuális elem lett, ami körül el is kezdtem a kísérletezést.


Nagyon sokat szoktam skiccelni egy projekt kapcsán. és folyamatosan ötletelek fejben,  gondolkodok az éppen megvalósuló projektjeimről. Ezt folyamatosan teszem, szinte minden pillanatban e körül járnak a gondolataim, de tényleg, reggeltől estig, még elalvás előtt is vannak dolgok, amik eszembe jutnak.


Szóval első lépésben, már ami a konkrét megvalósítást illeti, elkezdtem a betűvel játszani. És mivel a vászon is ott volt, elkezdett kirajzolódni előttem a vászonnak, mint egy téglalap felületnek a képe, amin a feliratokat is futnak. És az is eszembe jutott, hogy nem nagyon szeretek középen ülni a moziban, hogy jobban szeretem a széleket… és hogy a nézők nagy része kívül helyezkedik az ideális, merőleges tengelytől, ezért mindig, minden esetben valamilyen szögből látják a vásznat. Bam, ahogy Steve Jobs szokta volt mondani!


Sötét alaphangulat, piros, zöld, kék színek, két csík alul és felül, Francis betű és a ferde perspektíva. Bam!


A létra, mint arculati elem később jött a projektbe – ez a gondolat egyébként még ki sincs bontva teljesen az arculatban, ez éppen folyamatban van.  Ambrus Kristóffal beszélgettünk a Bemelőtt éppen arról, hogy hogyan lehetne az utcán is valamilyen figyelemfelkető elemet használni a DMN rendezvényekhez, és ő említette, hogy mi lenne ha létrát használnánk… persze, nekem erre egyből beugrott az a metafora hogy mászni kell, mindannyiunknak mászni kell, ha el akarunk valamit érni a szakmánkban vagy az életünkben. És beugrott Sziszüphoszanalógiája is, Jankovics Marcell fantasztikus, 1974-es rajzfilmje is https://youtu.be/tYBlAon683s


És hogy a létra is ilyen, és hogy ezt az arculatban, a létrával is meg lehetne jeleníteni azzal, hogy dinamikus, változó elemnek tervezem a létra fokait, amik lehetnek teljesen sűrűn(nemerőlteti meg magát) vagy lehetnek nagyon ritkán a létrafokok(jónehéz átérni az egyik fokról/szintről a másikra).


Miután körbejártam az alapokat, és elkezdtem a kísérletezést a weboldal lehetséges kinézetével kapcsolatban, tudtam, hogy szükség lesz logóra is. Ezt mindig három fokozatban tervezem, nagy felbontásút, nyomtatásba, egy kis méretűt webre, kb. 100-120 pixel körülit – ha szükséges és egy extrém kicsit, 16/32 pixelest.


Web

Ezek után kezdődött a weboldal fejlesztése, ami az egyik legfontosabb brand elem. Azt hiszem jelenleg ez az első felület, amin keresztül találkozik a közönség az új arculattal. Itt a két platform, a desktop és mobil változat, amire erősen fókuszálok a tervezés közben, mert ez az a két platform, ami együtt a teljes forgalom több mint 95%-át viszi el, legalábbis a jelenlegi adatok szerint. És a tabletek felbontásban már megközelítik a desktop gépek felbontását.


Print

Ami a nyomtatványokat illeti, egyelőre 70 x 100-a plakátot és A3-as szórólapot terveztem. Látható, hogy az A3-as plakát nem egyszerűen az A0 plakát lekicsinyítésével(átméretezésével)készült, hanem az A3-as méretre van tervezve. Ugyanis az egyszerű átméretezésnél elveszítjük az adott méret betűfokozatainak harmóniáját, ami az olvashatóság elvesztésével jár a kisebb betűfokozatoknál. Ezért kell minden méretre megfelelően megtervezni a fokozatokat és a kompozíciót.


Ami fontos, hogy a nyomtatványokhoz és a webre készülő illusztrációkhoz készítettem egy speciális, háttér egyveleget az arculati“piros-zöld-kék”színekből, amit elég“mozisnak”,sejtelmesnek és fénylőnek próbáltam megtervezni. Ezeket a felületeket használom az egyes vizuális elemek háttereként:

Fotók

A fotók, azok kompozíciója és képi világa szintén a DMNbrand szerves részét képezik. Ennek a kialakítása is a brand folyamat részét képezi, aminek még az elején tartunk Fövényi Sándorral, a fotóssal. Részletesen beszélgetünk a gondolatokról az arculattal kapcsolatban, és szeretném, hogy az ő látásvilága, kézjegye is rajta legyen a képeken, így adva még egy réteget a teljes brandhez.

Social media és szakmai felületek. A brand építés fontos helyszínei.

És persze a Facebookés Instagram, a kihagyhatatlan páros manapság. És tervezőként a Dribbble. A Behance-re csak később szoktam feltenni a projektet, ha már kész van majdnem minden eleme.


Hát körül-belül ennyit szerettem volna mondani nektek a DMNbrand tervezése kapcsán, remélem hasznos lesz a számotokra!

Csordás Zoltán és Graphic Means – a következő vetítés

A következő est, május 20-án a Bem Moziban este 8-tól aGraphic Meansfilmmel keződik és Csordás Zoltánelőadásával folytatódik.


Jegyek és további infó:

www.designersmovienights.comHogy ha többet szeretnél tudni a brandről, mi az a márka építés, csatlakozz a Arculattervezési kisokos – online magazin és tudástárfacebook csoporthoz és ott rendszeresen kapsz újabb és újabb infót. Vagy böngéssz a már meglévő tartalomból a zwoelf BrandGuide oldalán.